Amforete şi vase vechi de 4.200 de ani, descoperite în judeţul Harghita

Spread the love

Mai multe amforete si vase aparținând culturii Ciomortan-Costișa, cu o vechime de 4200-4100 de ani, au fost descoperite în timpul săpăturilor arheologice din situl de la Păuleni-Ciuc, Dâmbul Cetăţii, din judeţul Harghita. Obiectele datează din perioada Epocii Bronzului Mijlociu, potrivit cercetătorilor de la Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni (MNCR). În acest sit se fac săpături din anul 1999.

Așezarea Păuleni-Ciuc se află la aproximativ 8 – 10 km nord-est de municipiul Miercurea-Ciuc și la circa 1 km nord – est de satul Șoimeni (Csikcsomortán), comuna Păuleni-Ciuc, județul Harghita, în locul numit de localnici Várdomb – Dâmbul Cetății.

Situl este amplasat pe un promontoriu natural cu altitudinea absolută de 882 m. Acest loc oferă o bună vizibilitate asupra Depresiunii Ciucului și totodată un bun control al punctelor de comunicație din Carpații Răsăriteni. Din sud promontoriul era mărginit de o pantă accentuată și înaltă a văii pârâului Remetea – afluent al Oltului, iar la nord curge alt pârâu afluent al Remetei. Din suprafața totală a sitului de circa 6000 metri pătraţi, până în momentual actual al cercetărilor arheologice a fost finalizată o suprafață de circa 300 metri pătraţi.

Cele 10 campanii de cercetare arheologică sistematică au adus la lumină complexe de locuire ce datează din perioada Epocii Cuprului (culturile Cucuteni-Ariușd, Bodrogkeresztur și Coțofeni, 4500 – 3600 î. Hr), Epocii Bronzului Mijlociu (culturile Costișa – Ciomortan și Wietenberg 2000 – 1500 î. Hr.) și din perioada Epocii Fierului (cultura geto-dacică, datare 500 – 100 î. Hr.).

Potrivit specialiştilor, cea mai reprezentativă categorie de materiale arheologice aparținând culturii Costișa este constituită de vasele ceramice.

Foto credit: Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *