Prosoapele şoferilor de TIR, răpirea din Serai şi posterele decupate din Playboy nu mai sunt în trend. Nostalgicii l-au scos de la naftalină pe Nicolae Ceauşescu, chiar dacă postările de pe reţelele de socializare sunt urmate de corecţii verbale severe.
Nicolae Ceauşescu n-a murit, dar nici nu joacă table cu Elvis pe o insulă exotică. „Conducătorul iubit” reapare la cozile la promoţii şi se lăfăie pe TIR-urile care aduc Coca Cola şi alte bunătăţi decandente din Occident. Dar să o luăm pas cu pas, pentru că feng-shui-ul şoferilor de TIR a suferit mutaţii impotrante în ultimii ani. Un turist român din Bacău a venit pe plaja din Corbu în vacanță cu familia cu TIR-ul. Omul a coborât falezele înalte de pământ și a parcat mastodontul aproape de mare. A pus un prosop în geam și și-a spus: „Ăsta e hotelul meu, taică!”, scrie sursa citată.
Bordul de TIR al unui alt şofer a șocat poliția norvegiană. Portalul de știri din transport Anlegg&Transport a publicat imaginile dintr-un camion oprit de trei ori într-o lună pentru aceleași deficiențe. Câteva dintre obiectele care îi împiedicau vederea șoferului:
- Perdele care acopereau părți mari ale parbrizului și împiedica șoferul să vadă oglinda din partea dreaptă a geamului;
O masă;
Două coroane;
Două pahare parfumate cu bețișoare;
Zaruri;
Poze cu o femeie pe plajă (postere);
Suporturi de hârtie;
Mini tabletă;
În mijlocul ferestrei erau atârnate și cleme de metal.
Pentru a reveni pe drum, șoferul a trebuit mai întâi să îndepărteze toate obiectele care împiedicau vizibilitatea, și anume: masca superioară formată din perdeluțe, o masă pe bord, două coroane mari auri parfumate, două seturi de bețișoare de tămâie, jucării de pluș, o cutie metalică și fotografie cu o femeie goală, la plajă, o cutie de șervețele și o tabletă.
Un alt şofer din România rupe însă tiparele, a postat un poster uriaş cu Nicolae Ceauşescu, chiar dacă, ironia sorţii, pe vremea dictatorului nu ar fi avut un job care să-l ajute să vadă toată Europa. Sute de reacții și mesaje a stârnit o serie de fotografii cu un TIR surprins astăzi pe Valea Oltului. Situația inedită o dă mesajul printat pe spatele remorcii, unde apare o fotografie imensă a fostului dictator Nicolae Ceauşescu.
„Singurul conducător al românilor cu sânge de dac! A sfidat marile puteri ale vremii și nu a lăsat capul”, scrie pe remorcă.
S-au strâns în cinci ore peste o sută de comentarii pe pagina de Facebook a jurnalistului Paul Angelescu, cel care a urcat fotografiile pe contul său. „Între timp, pe Valea Oltului”, a scris acesta pe pagina de socializare. Din imagini, însă, se pare că TIR-ul e surprins în zona Dealului Negru, tot pe DN7, însă înainte de intrarea pe Valea Oltului.
„Iar pe fraierii care îl plâng azi, îi numea „viermi”. Kktul ăla de Dacie se vindea la export cu echivalentul a 11.000 de lei, iar fraierilor din țară le-o vindea cu 70.000. Ăsta da semn de iubire!”, scrie cineva.
„Să te bucuri de fiabilitatea, confortul și siguranța oferite de un Volvo dar să-l adori pe CCeaușescu înseamnă să fii imb3cil… mesajul ăla trebuia pus pe un „R.O.M.A.N“, scrie o altă persoană.
„Măcar se exprimă liber și asumat și nu are nevoie de aprobarea specialului serviciu juridic superior ierarhic”, comentează un internaut la fotografii.
„Păi și nu e adevărat mesajul?”, reacționează altcineva la posterul cu Ceauşescu.
Nu e singurul TIR care promovează imaginea dictatorului comunist Nicolae Ceauşescu. În urmă cu câteva luni, tot pe Facebook, a apărut un scurt video în care era, de asemenea, o fotografie a lui Nicolae Ceauşescu. Textul era însă altul. „Noi ce-am construit voi nu reușiți să dați cu var”, scria pe mașină.
De altfel, românii sunt nostalgici. Un sondaj realizat de INSCOP Research, în cadrul proiectului „România Agenda 2050”, la comanda Strategic Thinking Group, arăta că peste 50% dintre români cred că situaţia din ţară este mai rea decât în 1989. 54% dintre români, conform sondajului realizat în mai – iunie, respectiv de 57,4%, potrivit cercetării din septembrie – octombrie, consideră că situaţia generală din România este mai rea decât în 1989. Conform cercetărilor, 43,5% dintre cei intervievaţi în mai – iunie, respectiv 39,1% dintre subiecţii din septembrie – octombrie, au opinat că situaţia generală a ţării în 2050 va fi mai bună decât în prezent.