Cel mai cunoscut drum antic pavat din România, situat la Sarmizegetusa Regia, va beneficia de lucrări de restaurare, conform unui proiect depus de Consiliul Județean Hunedoara. Monumentul, construit de daci în urmă cu două milenii, leagă fortificația antică de zona sacră a ansamblului UNESCO. Drumul, parțial îngropat, măsoară 171 de metri lungime și aproape 6 metri lățime, traversând terasele IX, X și XI și înregistrând o diferență de nivel de 25 de metri.
Proiectul de restaurare, estimat la 7,3 milioane de lei, va fi finanțat prin programul „Timbrul monumentelor istorice” și este coordonat de Institutul Național al Patrimoniului (INP). Consiliul Județean Hunedoara colaborează cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și Asociația Monumentum pentru implementarea lucrărilor, care vizează atât conservarea, cât și punerea în valoare a drumului antic, conform historia.ro.
Conform expertizelor tehnice, starea drumului s-a deteriorat semnificativ în ultimele decenii, în special pe segmentul restaurat în anii ’80, unde blocurile de calcar de Podeni au fost afectate de fenomene fizico-chimice și biologice. Segmentul interior, care a păstrat materialul original dacic, se află într-o condiție mai bună. Proiectul va interveni pe întreaga lungime a drumului, cu accent pe zonele dintre Poarta de Est și Terasa XI.
Drumul din Sarmizegetusa Regia, împreună cu alte construcții similare din cetățile dacice Costești și Piatra Roșie, reprezintă o mărturie impresionantă a ingineriei antice. Restaurările anterioare au adus la lumină structura sa originală, iar noul proiect are ca scop protejarea acestui monument de importanță națională.
Institutul Național al Patrimoniului a alocat 110 milioane de lei pentru finanțarea proiectelor din cadrul sesiunii VI / 2024, având ca prioritate scoaterea din pericol a monumentelor istorice periclitate. Cererile de finanțare urmează să fie finalizate până la sfârșitul anului viitor, iar lucrările vor putea fi derulate până la finalul lui 2027.