Dacii se… drogau? Planta de silfium, la mare căutare în scop ritualic, medicinal și contraceptiv

Spread the love

Este dificil să vorbim despre istoria drogurilor la daci, deoarece nu există prea multe informații exacte disponibile despre aceasta. Cu toate acestea, unele surse istorice sugerează că dacii ar fi utilizat plante medicinale și halucinogene, în special în scopuri rituale sau de vindecare.

Dacii erau cunoscuți pentru utilizarea plantei de silfium, cunoscută și sub numele de laserpitium, care a fost descrisă ca având proprietăți medicinale și chiar contraceptive. Planta a fost utilizată și ca ingredient în anumite băuturi alcoolice, inclusiv vin și bere. În plus, istoricii sugerează că daci ar fi putut folosi ciuperci halucinogene, precum și alte plante cu efecte psihedelice în scopuri religioase sau ceremoniale. Un exemplu notabil este plantei de râșniță (Artemisia absinthium), care a fost utilizată în perioada antică în scopuri medicinale și, uneori, pentru efectele sale halucinogene.

Cu toate acestea, există puține informații exacte despre modul în care daci ar fi utilizat astfel de substanțe, iar aceste practici pot fi trecute cu vederea în istoria lor mai largă. În plus, nu există dovezi concrete că daci ar fi consumat droguri cu caracter narcotic, cum ar fi opiumul sau coca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *