Dracula cel însetat de sânge a fost, de fapt, vegan. Ipoteza care scormonește istoria românească a unor cercetători despre Vlad Țepeș

Spread the love

O nouă teorie scormonește în istoria românească: Dracula cel însetat de sânge a fost, de fapt, vegan! Ipoteza scandaloasă aparține unor cercetători italieni care au dedicat ani de zile dezlegării misterului controversatului voievod român. Deși ideea pare de necrezut și contrazice toate poveștile horror despre Dracula, cercetătorii au strâns dovezi solide care să le susțină teoria, spun ei.

O serie de studii chimice realizate pe scrisori pe care se presupune că le-ar fi scris Vlad Țepeș în timpul vieții, i-a determinat pe cercetătorii italieni să ajungă la o concluzie legată de dieta domnitorului. Astfel, în moleculele care ar fi supraviețuit timpului, analizate cu cele mai moderne tehnici, nu există nicio urmă de proteină animală, ci doar proteine vegetale.

O analiză publicată acum câteva zile în jurnalul „Analytical Chemistry”  arată cum grupul de cercetători din Italia (loc unde se presupune că ar fi înmormântat Vlad Țepeș, în biserica Santa Maria la Nova din Napoli) a descris analiza proteinelor și peptidelor de la trei scrisori ce au fost realizate, potrivit lor, de către Vlad Țepeș.

Profesorii Gleb Zilberstein și Vincenzo Cunsolo (de la Universitatea din Catania), coautorii studiului, sunt siguri că Dracula, cel portretizat ca însetat de sânge, era vegan. O teorie a lor este că Valahia secolului al XV-lea era atât de săracă în vremurile acestea, încât nu exista vânătoare sau pescuit și se puteau mânca doar legume – variantă destul de puțin credibilă totuși pentru munteni și mai ales pentru un domnitor, știind realitatea locului și nevoile oamenilor care munceau din greu câmpul și mergeau la bătălii.

Veganismul lui Dracula poate fi eventual justificat printr-o afecțiune care îl făcea să prefere să mănânce doar legume. Tot cei doi istorici de la Universitatea din Catania, împreună cu SpringStyle Tech Design Ltd, Arhivele Naționale ale României și Politehnica din Milano, ar fi descoperit dovezi ce sugerează că Vlad Țepeș ar fi suferit de o varietate de afecțiuni. Printre afecțiunile de care ar fi suferit domnitorul valah se numără și una care îl făcea să plângă literalmente cu lacrimi de sânge, ipoteză infirmată de un istoric târgoviștean. Aceștia au analizat o scrisoare veche de 500 de ani, a lui Vlad Țepeș, păstrată în Muzeul de Istorie din Sibiu, și speră să afle mai multe despre domnitorul care a alimentat fanteziile multor scriitori.

Nu cred că teoria potrivit căreia Vlad Țepeș Drăculea ar fi plâns cu lacrimi de sânge are o bază științifică solidă. Cred în continuare că orice s-ar scrie despre Vlad Țepeș prinde foarte bine. Un asemenea brand uriaș atrage întotdeauna. De ce nu cred că s-au prelevat mostre bio-chimice de la o scrisoare „scrisă” de către voievod? Vlad Vodă dicta scrisori, nu le scria. O astfel de afecțiune a voievodului deja celebru în timpul vieții sale ar fi rămas cu siguranță menționată în documentele vremii, românești și străine. Dacă, prin absurd le-ar fi scris cu mâna lui, din momentul scrierii și până azi au trecut mai bine de 540 de ani și cu siguranță respectivul document a fost contaminat puternic”, a declarat, pentru „Adevărul”, istoricul Vasile Lupașc.

Târgovișteanul precizează că specialiștii au plecat de la ideea că scrisoarea a fost scrisă cu siguranță de Vlad Țepeș, ceea ce nu se poate dovedi.

Dracula este un roman epistolar, povestit sub formă de scrisori, articole din ziare și înscrisuri de jurnal, pe care Bram Stoker l-a scris în 1897 bazându-se mult pe folclorul și istoria Transilvaniei. Vlad Țepeș a fost un lider legendar al vremurilor medievale, fiind de trei ori voievod al Ţării Româneşti și rămânând în istorie ca un adversar puternic al Imperiului Otoman. În ciuda acestei notorietăți, nu există documente care să indice cu exactitate circumstanțele în care a murit sau locul unde este înmormântat.

Există două mănăstiri din România care sunt considerate locuri posibile pentru mormântul lui Vlad Țepeș. Cu toate acestea, unii cercetători au emis ipoteza că adevăratul loc de veci al lui Dracula ar fi o biserică din orașul italian Napoli. Așadar, misterele care planează asupra vieții voievodului român rămân, încă, nerezolvate, iar căutarea cu privire la locul adevărat al mormântului său continuă.

Există mai multe teorii legate de soarta lui Vlad Țepeș. Conform unor autori, acesta ar fi fost decapitat, iar capul său ar fi fost trimis sultanului. Alte teorii afirmă că mormântul lui Vlad Țepeș ar putea fi găsit în diferite locații. Unele surse indică Mănăstirea Snagov sau Mănăstirea Comana, aflate în apropiere de București, drept posibile locuri unde au fost depuse rămășițele cunoscutului voievod. Însă, alți cercetători au făcut referire la o mănăstire din Italia, unde se pare că ar exista un mormânt ce ar putea fi cel al lui Vlad Țepeș. Conform unor studii realizate de experți estonieni și italieni, mormântul unei biserici vechi din secolul al XIII-lea din Napoli, Italia, prezintă simboluri ce ar fi fost asociate cu voievodul cunoscut sub numele Dracula.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *