Referințele la femei războinice au fost considerate simple excepții sau doar mituri și povești. Descoperirile arheologice arată însă o altă realitate, informează Adevarul.ro. Cel puțin în antichitate existau adevărate confrerii ale femeilor războinice. Chiar și astăzi există concepția că războiul a fost mereu o treabă de bărbați. Ba chiar mult timp s-a crezut că prezența femeilor pe câmpul de luptă a fost doar o întâmplare, cazuri izolate sau mitologie.
Cercetările arheologice, dar și studiul izvoarelor scrise din antichitate arată însă o realitate diferită. Multe popoare, în speciale antice, aveau societăți războinice formate exclusiv din femei. Deși considerate cu abilități fizice inferioare bărbaților, femeile au devenit faimoase prin eficiența și determinarea lor pe câmpul de luptă. Aceleași cercetări arheologice au scos la iveală adevărate dinastii de femei războinice mai ales în lumea stepelor.
Poate cea mai cunoscută este povestea amazoanelor, acea societate exclusivistă de femei războinice care apare descrisă atât în Iliada, cât și în Argonatica sau Muncile lui Hercules.
Despre aceste femei se spune că locuiau în nordul Mării Negre, în teritoriile locuite în antichitate de sciți, acei călăreți formidabili ai stepelor, veniți din zona Asiei Centrale. Sciții au dominat secole de-a rândul teritoriile nord-pontice organizând raiduri devastatoare. Ocupația lor de bază era creșterea vitelor, dar și războiul. Tocmai de aceea luptătorii sciți au ajuns faimoși pentru calitățile lor.
Cercetările arată că femeile sciților își ajutau bărbații atât în gospodărie, dar și pe câmpul de luptă.
Ba chiar descoperiri arheologice precum cea de la Devitsa, un sat din Rusia, indică faptul că era femei specializate în practicarea războiului, adevărate veterane ale câmpului de luptă.
Scheletele a trei femei descoperite de echipa arheologului rus Valerii Guliaev, în anul 2019, arată că mormântul era vechi de cel puțin 2.500 de ani, iar în urma analizelor specifice s-a constatat că cele trei femei erau din neamul sciților. Erau înmormântate cu arme și echipament militar, asemeni războinicilor de seamă. În plus, aveau răni vindecate, ceea ce indică o intensă activitate marțială.
Arheologul Guliaev mărturisește că au fost descoperite multe morminte de femei războinice în arealul scitic. „Amazoanele erau un fenomen obișnuit pentru sciți. Aveau morminte separate, dedicate lor, cu aceleași ritualuri ca și pentru războinicii bărbați“, preciza Guliaev în 2019.
Amazoane nu au fost doar în stepele euro-asiatice, ci în toată lumea. Dar printre cele mai cunoscute se numără și amazoanele din Dahomey, femeile războinice ale Africii. Dahomey era vechea denumire a Beninului de astăzi, o țară situată în vestul Africii. De asemenea, printre cele mai faimoase femei războinice au locuit în China acum aproximativ patru mii de ani, în timpul dinastiei Shang. Această dinastie este prima dinastie din China, a cărei existență este dovedită prin descoperiri arheologice, o civilizație a epocii bronzului, care a dominat valea Râului Galben și în timpul căreia au fost realizate numeroase progrese tehnologice, iar regatele chinezești s-au remarcat ca adevărate puteri militare ale vremii.