Aurul dacilor a constituit unul dintre principalele motive pentru care romanii și-au dorit să cucerească Dacia cu orice preț. Legenda construită în jurul acestui subiect a fost alimentată atât de relatări mai mult sau mai puțin exacte din primele secole de erai noastre, cât și de mitologizări moderne, la care au contribuit scriitori, unii istorici, dar și propaganda comunistă.
Varianta spectaculoasă a poveștii despre aurul dacilor vine de la cronicarul bizantin Ioan Lidianul – Ioannes Lydus. Acesta susține că romanii ar fi transportat din Dacia 5 milioane de fibre de aur, echivalentul a 1.650 tone şi de peste 2 ori mai mult argint.
Relatarea cronicarului ridică o serie de semne de întrebare, atât prin faptul că este cu 500 de ani ulterioară cucerii Daciei de către Traian, cât și pentru că are o serie de confuzii privind desfășurarea evenimentelor. În acele vremuri era o tehnică obișnuită ca cei care consemnau anumite evenimente să le înflorească sau să le distrosioneze fără voie, din proasta înțelegere a textelor mai vechi.
Presupunând, totuși, că această estimare de aur și argint ar fi fost reală, echivalentul în dolari, la actuala cotație, ar fi de 100 de miliarde, adică bugetul solicitat recent de președintele american Joe Biden pentru finanțarea teatrelor de război în care Statele Unite sunt implicate – Ucraina și Israel.
Un alte scenariu, mai realist, este oferit de un studiu publicat în revista Historia. Astfel, o parte semnificativă a tezaurului era reprezentată chiar de aur roman pe care fie imperiul îl plătise direct conducătorilor daci, pentru a-i pacifica, fie fusese luat de daci în timpul raidurilor peste Dunăre, în teritoriile actuale ale Bulgariei si Serbiei.